A kíváncsiságom vezetett oda, hogy napelemet szereltessünk a házunkra

Egyszer, már nem emlékszem, hogy hol és kitől, de azt hallottam, hogy az ember csak addig tűnik butának, amíg nem kérdez. Senki nem várja el tőlünk, hogy úgy szülessünk meg, hogy mindent tudjunk. De még, ha el is várnák, akkor sem történik így. Ezért én például rengeteget szoktam kérdezni. Ti hogy vagytok ezzel?

Nem tudom, hogy megfigyeltétek-e már, de a gyerekek rengeteg kérdést tudnak feltenni. Ezt nyilván azok, akik szülők, vagy pedagógusok nagyon jól tudják. Ez természetesen azért van, mert nekik még fel kell fedezniük a világot, és meg kell érteniük annak a működését. A tanulásnak pedig egy nagyon jó és hasznos eleme a kíváncsiság, a tudni akarásnak a vágya. Ahhoz pedig, hogy megtudjunk valamit kérdéseket kell feltennünk. Ezeket elég, ha csak önmagunknak tesszük fel, hiszen már ez által is elkezdünk gondolkodni a válaszon.

A legutóbbi nagy kérdés, amit önmagamnak feltettem, az az volt, hogy miért jók a napelem rendszerek? Egyre több ilyet lehet látni, és emlékszem, hogy egy időben sok szó is esett róla a különböző hírcsatornákon. Mostanában mintha már annyira nem lenne felkapott téma, legalábbis nekem nem tűnt fel, viszont én most jutottam el arra a szintre, hogy érdekelni kezdjen a dolog.

A mai ember hol kezd neki a keresésnek? A helyes válasz erre, hogy az interneten. Kevesen vannak, akik még mindig a könyvtárt választják elsődleges információszerzési pontnak. Én is csak akkor jártam könyvtárba, amikor még egyetemista voltam, és a sikeres vizsgákhoz szükségem volt a könyvekből megszerzett tudásra. De ezt is csak olyankor tettem, amikor az adott könyv nem volt megtalálható a világhálón. Vagy például, amikor a szakdolgozatomat írtam, akkor is előbb utánanéztem, hogy milyen könyvekből informálódhatok, és csak ez után mentem be a könyvtárba.

Szóval most is az volt az első gondolatom, hogy az interneten beírom a keresőbe, hogy napelem. Több oldalt is végigböngésztem, mire rátaláltam arra az oldalra, ahol a legmegfelelőbb információkat olvashattam. Innen megtudhattam, hogy mi az a napelem, hogyan alakítja át ez a rendszer a nap fényét energiává, valamint melyik a legmegfelelőbb körülmény arra, hogy ilyet szereljünk a házunkra. A legfontosabb, amit itt meg kell említeni az az, hogy olyan helyen álljon a házunk, hogy az elemeket kellő mennyiségű napfény érje. Ebből értelemszerűen az következik, hogy az árnyékos terület nem túl kedvező körülmény.

Sok hasznos információt találtam itt, és azt kell, mondjam, hogy a végén meggyőzött az oldal. Meggyőzött arról, hogy számomra is érdemes lenne ebben gondolkodni. Bár elsőre egy nagyobb befektetésről van szó, hosszútávon sokkal kifizetődőbb lenne. Ahogyan én elnéztem amúgy is olyan helyen áll a házunk, hogy nem lenne probléma a fényenergia kiaknázása. Mivel ebben sem vagyok teljesen biztos, így nyilván további kérdések merültek fel bennem, amit már tudom is, hogy kiknek fogok feltenni. Ha az oldal aljára görgetünk, akkor ott találhatunk egy rövidke űrlapot, amelynek a kitöltésével felvehetjük ezzel a céggel a kapcsolatot. Tényleg annyira rövid, hogy egy öt percet sem vett el az időmből. Egyszerűen csak egy pár adatot kell megadnunk a házunkról és az elérhetőségünkről, aztán a szakemberek felveszik velünk a kapcsolatot. Azt is olvastam, hogy konkrét terepszemlét is tartanak, hogy megvizsgálják a helyszín és a ház alkalmasságát.

Egy csomó kérdés felmerült bennem, amelyeket fel is írtam, nehogy elfelejtsem, és amikor oda kerülök, fel tudjam őket tenni.

Nem is gondoltam volna még az elején, hogy a kíváncsiságom oda fog vezetni, hogy napelem rendszert szereltessünk a házunkra. Eleinte tényleg csak többet szerettem volna megtudni erről a dologról, de végül arra a következtetésre jutottam, hogy igazán megéri ebben gondolkodni, hiszen a jövőben jól fog jönni az a plusz pénz, ami a számlák utáni megtakarításból fakad.