Megfáztam, mit tegyek most?

”Ősz van, gondoltam a lehulló levelekből, pedig csak a postás esett le az emeletről”, mondta egyszer Hadházi László a Showder klub színpadán. Most viszont én mondom, hogy Ősz van és még csak humoristának sem kell lennem hozzá, elég csak kinéznem az ablakon, ahol pont nem falevelek, de még csak nem is papír levelek potyognak, hanem az eső az, ami esik. A hűvösebb, nedvesebb idő beálltát bizonyítja az a tény is, hogy ismerőseim körében hirtelen megszaporodtak a megfázásos betegek. Folyamatosan, köhögnek, az orrukat fújják, torokfájásról, lázról panaszkodnak. Ennél több bizonyíték már nem is kell.

A fentebb ecsetelt tünetek rendkívül kellemetlenek tudnak lenni, hiszen nem csak a munkában való helytállást, de az alvásunkat, a mindennapi, egyszerű létezésünket is megkeserítik. Elég csak arra gondolni, hogy éjszaka 10 percenként fel kell kelnünk, hogy orrot fújjunk, vagy a munkahelyen (ami legyen most egy iroda) néznek ránk idegesen a kollégák, miután percenként köhögünk, és ráadásul 3 percenként tüsszentünk egyet. Ilyenkor a közérzetünk is valahol a béka feneke alatt van 10 kilométerrel, mivel beszélni is alig tudunk. A fáradtság és rossz helyzetünk miatt ingerlékenyekké válunk, és hamar össze veszünk a környezetünkben tartózkodókkal. Ezért aztán nagyon fontos, hogy minél előbb úrrá legyünk a helyzeten. Mivel szerencsére én rendre kimaradok az ilyenekből, vagy amikor mégsem akkor pár nap alatt átvészelem, sokan kérdezték tőlem már, hogy mi a titkom. Úgy gondoltam még több embernek segítek, ha nyilvánosan osztom meg, hogy konkrétan én hogyan védekezem az őszi megfázás ellen.

Először is nagyon fontos a prevenció. Nyílván a legjobb eset, ha nem is kerül sor a megbetegedésre, így egyetlen percet sem kell betegen töltenünk. Ehhez rendkívül fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot juttassunk be a szervezetünkbe. Azonban most első sorban a megoldást és nem a megelőzést szeretném taglalni, mivel sokszor a legelővigyázatosabbakkal is előfordul, hogy bekapnak valami vírust vagy egy egyszerű megfázást.

Általában az ilyen megfázások nem nagyon döntenek minket ágyba, a láz ritka esetben fordul elő, és viszonylag könnyedén le lehet győzni. Tapasztalatom szerint a nagyobb problémát, az eldugult orr, és a torok problémák okozzák. Ráadásul ezeknek a kikúrálása sokszor hosszú időt vesz igénybe. Amit én személy szerint használok az az acc 200  névre hallgató, páratlan gyógyír. Miért pont ez?

Nekem is fontos, hogy minél előbb ki lábaljak egy betegségből, és vissza álljak am mindennapi rutinba. Ez a granulátum eddig minden alkalommal bevált, és gyors megoldást hozott. Vény nélkül kapható gyógyszerről beszélünk, ezért bárki számára könnyen beszerezhető, de ha nem szeretnénk keresgélni, akkor egyszerűen rendeljük meg a prevenció patika oldaláról, ahol meglepő módon acc 200 néven szerepel. Ráadásul az ára sem drága, sőt szerintem kifejezetten az olcsó gyógyszerek között van, minden esetre a kiváltott hatást bőven megéri.

Feltétlen ki kell emelni, hogy nem egy rosszízű, keserű orvosságról beszélünk, amit nagy nehezen le kell nyelni. A felhasználásnál vízben, gyümölcslében, esetleg teában kell feloldani és az így kapott, saját szánk íze szerint készült lét kell meginni. Nem is hangzik rosszul, ugye?

A sok folyadék egyébként azért kell, mert növeli a nyákoldó hatást. Arra viszont figyelni kell, hogy a feloldás után hamar igyuk meg a folyadékot, különben hatását veszti.

Kis gyermek esetén vagy terhesség, szoptatás idején nem ajánlott a használata, ezt is mindenképp fontos tudni. Egyébként egy felnőtt ember napi maximum három adagot használhat, a 6-14 év közöttiek napi kettőször folyamodhatnak a gyógyszerhez, míg a 2-6 évesek csak naponta egy pohárral ihatnak meg a készítményből. Étkezés után kell felhasználni az oldatot, ami ismét csak pozitívum, elvégre is kaja után mindig jól jön egy nagy pohár forró tea, különösen ilyen nedves időben.

Mindenképp tudni kell azonban azt is, hogy antibiotikum szedése csökkentheti a hatást, ezért a háziorvosnak feltétlen szóljunk arról, hogy használtunk, használni szeretnénk acc 200-at.

Abban az esetben, ha véletlenül kimaradt volna egy alkalom, akkor a következő időpontban ne vegyünk be dupla adagot, és egyébként se használjuk többször a gyógyszert, mint a napi előírt mennyiség, mivel abból komoly problémáink adódhatnak. Amennyiben mégis ez a helyzet áll ellő, azonnal forduljunk orvoshoz.

Szerintem ennyi pozitívum és információ bőven elég ahhoz, hogy bárki adhasson egy esélyt ennek a kifejezetten hatásos gyógyszernek. Remélem másoknak is legalább annyira segít, mint nekem, és elviselhetőbbé teszi mások számára is a csapadékos időjárást.