Logikai játékot a legokosabb kisfiúnak!

Minden gyereknél eljön az az időszak, amikor imád kérdezgetni. És a kérdéseire választ akar kapni. Amikor még azt hiszik, hogy anya vagy apa mindent tud. És még annál is többet! Sokszor ezek a folyamatos kérdezősködések idegesítővé válnak. És ekkor a szülők hajlamosak azt a hibát elkövetni, hogy azt mondják: “mert csak!”, “mert azt mondtam.”, “mert ez így van”. Ez a legrosszabb, amit tehetünk! Akkor már jobb, ha azt mondjuk, “nem tudom, kérdezz meg valaki mást.” Még ha valójában tudjuk is a választ, csak nincs kedvünk válaszolni, akkor is jobb ezt mondani, mert a gyermeknél tudatosul, hogy anya/apa sem tud mindent. És ezzel nincs baj. Jobb, ha hamarabb megtanulja, hogy ha valamire kíváncsi, azt jobb talán több mindenkitől megkérdezni, hiszen úgy biztosabb. Mert elvégre lehet az is, hogy valaki rosszul tudja. Ellenben a “mert csak”, és hasonló kikerülő válaszokkal azt üzenjük, hogy nincs kedvünk válaszolni, vagy nem érdekel minket. Ilyenkor a gyerek sérülhet. Sérülhet az önbizalma, és legközelebb nem mer megkérdezni, úgy érzi, zavar, és stb. Ez pedig a lehető legrosszabb út, hiszen ha a gyerek nem mer kérdezni, elmondani valamit, nem mer őszinte lenni, akkor az később, különösen a kamaszkorba irdatlanul rossz dolgokhoz vezethet. Így minden esetben próbáljunk türelmesek és őszinték maradni, s ha már nagyon nem bírjuk, akkor inkább az egónk veszítsen a hátrálás során, mint a gyermekünk bizalma felénk.

Van még egy dolog, amivel kielégíthetjük gyermekünk kíváncsiságát. Ez nem más, mint ha veszünk neki egy logikai játékot. Ennek segítségével a gyermekünk megtanul önállóan gondolkodni, és kevesebbet fog kérdezgetni. A megtapasztalás, a valamire rájövés öröme jót fog tenni önérzetének és türelemre tanít. Logikai játékot egyébként felnőtteknek is árulnak, a legjobb talán magunknak is beszerezni egyet, így példát mutathatunk a gyereknek és mi is fejlődhetünk. Ami fontos. Hiszen “jó pap holtig tanul”.

De most térjünk vissza a gyerekekhez. Játékot találni már nem feladat, játékboltok tömkelege tele van többnél több érdekes, színes játékkal. Én azonban mégis inkább az online rendelést választanám, hiszen az online webshopokban elkerülhetők a sorban állás és a nyitvatartási időpontok miatti aggódás és stresszhelyzet. Logikai játékot például könnyebb választani olyan helyről, ahol teljes körű leírást adnak és sok kép van feltöltve. A szállítási költség pedig minimális és 20 ezer forintnyi vásárlás felett ingyenes. Épp ezért én több anyukával karöltve szoktam rendelni, így egy csomó időt és pénzt spórolunk meg.

Ahonnan mi rendelünk, ott tényleg egyértelműen fel vannak tüntetve az árak és korcsoport, mesehős és típus szerint is lehet keresni.

Legutóbb a kisfiamnak találtunk egy nagyon jó logikai játékot nagyon jó áron. A Hexaturn logikai játékot rendeltük meg. A férjem ötlete volt, ő látta már valahol. A leírás szerint fejleszti a logikai készséget és a finom-motoros mozgásokat. Jelentsen ez akármit is. Miután megrendeltük, pár nap alatt megérkezett jól becsomagolva, szakadás mentesen. Amikor kibontottuk, el nem tudtam képzelni, hogy mi lehet ez. De a férjem mondta, hogy bízzak benne, ez jó lesz.

Hát, végül igaza is lett, ugyanis a kisfiúnknak nagyon tetszett. Órákig képes volt eljátszogatni vele, így aztán kapott még játékokat, és ezeknek köszönhetően az iskolában is fejlődött a teljesítménye. A tanítók megdicsérték, és főleg matematikából volt látványos a fejlődés. Sokkal hamarabb megértette a feladatot, mint a többiek, és olykor elmagyarázta társainak is.

Minden szülőnek ajánlom a logikai játékok vásárlását, mert nagyon hasznos és megéri.