Bármilyen kérdést fel lehet tenni, fel is tettem

Az internet korában már szinte nem tudunk feltenni olyan kérdést, amire ne kapnánk választ. Amire az iskolában, a munkahelyen nem kapunk választ, azt otthon feltehetjük. Amit pedig nem merünk otthon megkérdezni, arra ott van az internet közössége. Számos oldalon érdeklődhet az ember a legkülönfélébb témákkal kapcsolatban anélkül, hogy bárki be tudná azonosítani az illetőt. Sokan ezt kihasználva az olyan alapvető dolgokat is megkérdezik, amiket egyszerűen tudniuk kéne szülőktől, vagy bárhonnan a környezetükből. A válaszadók egy része pedig nem gondolja komolynak a kérdést, így a válasz sem lesz közel az igazsághoz. Ami esetenként vicces, de ha a kérdező nem tudja ennek a válasznak a valótlanságát, nem érzékeli az iróniát, akkor könnyen elhiszi, hogy az úgy van. És ez probléma. De szerencsére nem ez a többség.

Én magam is sokszor poénnak kezelem, amikor barátaim kiírnak olyat a közösségi oldalra, amire szinte kényszert érzek válaszolni. Például az egyik kollégám szervez egy csapatépítő tréninget, és a csoportba kiírta: „Ha bármilyen kérdés van, nyugodtan tegyétek fel.”. Muszáj volt hozzászólnom: „Az autómból kifogyott a hidraulika olaj. Hogyan töltsem újra? Milyet vegyek? Melyik a legjobb?” Azt hozzá kell tennem, hogy egy női kollégámról van szó, és nem mintha a nők nem érthetnének hozzá, de ő egyáltalán nem ért az autókhoz. És a poént se vette. Ami azért vicces, mert ha nagyon őszinte akarok lenni, nem is volt igazából poén. Az autómat néhány éve kaptam édesapámtól, ő tartotta karban mindig. Ami azt illeti, férfi létemre nem is igazán értek hozzá. Sokszor segítettem neki, de annyira nem érdekelt, hogy meg is jegyezzem az autó felépítését, működését.

Persze nagyjából tudom, hogy mi például a hidraulika olaj. Nevéből adódóan hidraulikus berendezésekben alkalmazható nyomó folyadék. Egy jobb minőségű olaj nagyon jó termikus, hidrolítikus és oxidációs stabilitással rendelkezik. Kérdésemre ezt a választ adták többek között. Ugyanakkor azt is elmondták, hogy optimális kopásgátló hatása van (ezt mondjuk magam is feltételeztem), és rendkívül jó az szűrhetősége. Erre ötletem sincs, hogy miért lényeges, de biztos fontos. Kitűnő vízelválasztó képesség és a gyors levegőkiválás is előnyt jelent. És persze a korrózió-gátló hatás sem utolsó szempont. Ezeket magyarázták, hogy tartsam szem előtt. De így se mertem egyedül nekivágni a vásárlásnak, áthívtam az egyik autó-szakértő barátomat, és az ő segítségével rendeltem az internetről. Sok fajta volt, magyarázta, hogy melyik miért jó, de végül rábíztam a döntést. Hogy hova kellett betölteni, azt már végképp nem tudtam, ezért én csak álltam és néztem, hátha valamit megtudok. De nem lettem okosabb. A motorolajnál is ez a helyzet. „Ez ezt bírja, ennek ez az előnye, ez azért jó, mert. A másik jobb annak a motornak.” Elég nagy a választék, és ehhez tényleg érteni kell, hogy valaki a megfelelő mellett döntsön. Aki rutinos, és sok-sok év alatt sok-sok autót is megélt, már álmában is tudja. Nekem ez az első autóm, még van mit tanulnom. De amíg van olyan ismerősöm, aki kisegít a bajban, addig nincs probléma.