Kérdezni bármiről lehet, még a napelem rendszerekről is

Kérdezni kell. Hogy miért? Mert másképp az ember nem tud fejlődni. Mindig olyan alkalmakkor kérdez az ember, amikor valamit vagy nem tud, vagy csak várja a megerősítést. Egy kisgyermeknek is az élete úgy kezdődik, hogy mindent megkérdőjelez. Azt hiszem, hogy ez magáért beszél. Sajnos a felnőttek már nem szeretnek annyira kérdezni, mert attól félnek, hogy ha valamilyen tudásnak nincsenek a birtokában, akkor az rontja a megítélésüket. Ez pedig butaság. Mindig lehet kérdezni és kell is. Másképp, hogyan tudjunk meg olyan egyszerűdolgokat, hogy hogy megy a sora a szeretteinknek, éppen milyen zene megy a rádióban, ami tetszik, vagy éppen mi kell ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk végezni a munkánkat, stressz mentesen.

Ezért is döntöttem úgy, hogy ha kell, akkor én kérdezek és erre is bíztatom a körülöttem levőket. Mindenképp fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a kíváncsiság és az érdeklődés nem bűn. Nem bűn megkérdezni egy másik vallású vagy bőrszínű embertől, hogy honnan jött és milyen kultúrát képvisel, nem bűn megkérdezni egy komoly üzletembertől, hogy mi a sikerének a titka és az sem bűn, hogy ha olyan dolgokat kérdezünk meg, amelyek teljesen idegenek számunkra, mint például, hogy milyen magasak a mai napelem rendszer árak. Minden csak a jól átgondoltságon, tapintatosságon és időzítésen múlik. Nem szabad se tolakodónak, se illetlennek lennünk, se fölöslegesen rabolni mások idejét.
Azért hoztam pont ezt a napelem rendszer ár kérdést példának, mivel az elmúlt hónapokban szerettem volna egy kicsit változtatni az energia felhasználásomon és a környezet tudatosságomon. Ehhez pedig nagyszerű kezdés, hogy ha az elektromos áramellátást lecserélem egy napelem rendszerre. Hogy mindezt el tudjam kezdeni és döntést tudjak hozni annak tekintetében, hogy megéri-e nekem és érdemes-e ebbe fektetnem, jó pár kérdésre választ kellett kapnom. Így neki álltam és elkezdtem kérdezősködni. Először csak azzal kapcsolatban, hogy van-e egyáltalán olyan ismerősöm, aki napelem rendszer felhasználó, majd amikor találtam ilyen ember, a véleményét kértem ki, hogy megérte-e neki árban, kihasználtságban és persze az ügyben is, hogy ha ajánlaná, akkor kit ajánlana, kihez forduljak. Pár ismerőst találtam, akik napelem rendszerrel rendelkeznek és mind egy céget ajánlottak. Ezért azonnal rájuk kerestem az interneten és elkezdtem olvasni az ismertetőjüket, mások véleményét és persze a lehetőségét és menetét egy esetleges napelem rendszer megvásárlásának és felépítésének. Eleinte nem voltam száz százalékig meggyőződve arról, hogy nekem szükségem van, de nagyon tetszett az ötlet. Majd utána rákerestem a napelem rendszerek árára. Itt már árnyalódott a helyzet, mert bár első blikkre egészen vállalhatónak tűnt a dolog, meg kellett várnom az árajánlatot, melyet az alapján állítják ki, hogy az én házamnak és az abban létező háztartásnak milyen minőségű és méretű energiafelhasználást kell biztosítani. Mire megkaptam az árajánlatot, addigra már nagyon erősen dolgozott bennem a vágy afelé, hogy belevágjak egy ilyen rendszer megrendelésébe. Ezért még egy kis idő után végül beadtam a derekam.

Azóta sem bántam meg. Büszke és boldog tulajdonosa vagyok ennek a napelem rendszernek és azt kell, hogy mondjam, hogy tökéletesen megérte. Nem csinálnám vissza. És látjátok, nem kellett ehhez semmi más, mint kérdeznem az olyanról, amit nem tudok. És nem kellemetlenül éreznem magamat és ezért a háttérbe húzódni. Globálisan igaz mindenre, hogy egy új és fantasztikus dolog, általában csak pár kérdésre van az embertől.