Mi kérdeztünk, ők válaszoltak, még a Swarovski karkötőkkel kapcsolatban is

Mikor az ember kérdőívet tölt ki, vagy feladatot old meg vagy bármiről is legyen szó, választ kell adnia. Ha nem is, akkor is legalább megfogalmazódik fejében egy válasz.

A kérdezés már kiskorunk óta az életünk részét képezi. A kíváncsiságot és a tudásvágyat tükrözi az, ha az ember kérdez. Minden nap rengeteg kérdéssel találhatjuk szembe magunkat. Mint ahogy az egyetemen is. A minap egy olyan feladattal bíztak meg minket, hogy látogassunk el egy szállodába és kérdezzünk róla. Tudjuk meg a szálloda történetét, a szolgáltatásokat, hogy kicsit ismerjük meg a szállodát magát. Ilyenkor az ember eléggé izgul, hogy vajon minden kérdésére kap e választ, de szerencsére mi igen sokat megtudtunk az általunk meglátogatott szállodáról.

Hol található, mit tudhatunk meg a történetéről, vele kapcsolatosan?

Az általunk meglátogatott szálloda Budapest szívében, a Duna partján fekszik a Széchenyi István téren. A szálloda belsőépítésze Németh István volt, magát a szállodát Zalaváry Lajos tervezte. Eredetileg Atrium Hyatt Szálló néven működött. Ezt az elnevezést rendkívül nagy, 8 emeletes belmagasságának köszönhette, a legtetején pedig egy repülőmodell kápráztatja az idelátogatókat. A lehengerlő látványt nyújtó repülő mind a mai napig ott található a mennyezeten. A ’90-es években megvásárolta az Accor hotels. Ekkor kapta a Sofitel nevet is. Alapítása óta kétszer is nevet változtatott, mielőtt a Sofitel Budapest Chain Bridge névre keresztelték volna. Egy dolog azonban nem változott, a luxusszállodalánc világszínvonalú szolgáltatásai, melyek szigorú előírások alapján kerülnek kialakításra a világ minden táján. Az 5 földrészen 120 hotel található.

Úgy gondolom, hogy igen kielégítő választ kaptunk az első kérdéseinkre.

Mit lehet tudni a szálloda épületéről?

A hotel a szocializmusban épült, mely híven tükrözi, az akkor új technológiának számító, betonpanelekből összeállított épületegyütteseket. Kívülről a szálloda egyszerű látványt nyújt, belépve viszont egy hatalmas átrium tárul elénk az előtérben, bal kéz felől a recepció található. A bejárattal szemben a Bibliotek látható, melynek ajtaját Swarovski kristályból készült függöny díszíti, megidézve a 19. századi Magyarország színpompás stílusát. A Bibliotek mögött egy kávézó várja a vendégeket, mely meleg színekbe burkolózva színes, élénkpiros árnyalatokkal és fa parkettával teszik élettelivé a helyet.

Nekem a legizgalmasabb a Swarovski kristállyal díszített függöny volt, ugyanis én is épp egy Swarovski karkötőt viseltem a kezemen a látogatás során. Nem véletlenül használják fel ezeket a kristályokat a karkötők, ékszerek mellett máshol is díszítésnek, hiszen nagyon szép.

Milyen szobákkal találkozhatunk vendégként a szállodában?

A következő kérdésünk tehát a szobákkal volt kapcoslatos. Egy vendég tartózkodása során az egyik legfontosabb helyszín a saját szobája, így elengedhetetlen, hogy azok nagyon színvonalasak legyenek.

A szállodában nyolc emelet található, és 357 szoba. A normál szobák mérete 18-20 m2. A szálloda szobáiban a francia elegancia és életérzés érvényesül, de ez nem csak a szobákra vonatkozik, hanem a gasztronómiában és a személyzet viselkedésében is megjelenik. Ennek elérése érdekében a személyzet számára különböző tréningeket is tartanak. Látogatásunk során egy normál szobában és egy elnöki lakosztályban is körbevezettek minket. Az elnöki lakosztályban egy kisebb előtér, egy nappali, egy fürdő és egy hálószoba található. A szobát élénk rózsaszín, vagy piros színek, illetve meleg árnyalatú fa bútorok teszik otthonossá. A hotel ablakaiból Budapest legnagyobb nevezetességei tárulnak a vendégek szeme elé úgy, mint a Duna, a Lánchíd, vagy a Budai Várpalota, illetve a Parlament jellegzetes hagymakupolája is látható. Minden szobában Mybed található, ami a szálloda jellegzetes ágya. Ez annyit takar, hogy nem hagyományos matracokat használnak, hanem hatalmas puha, dunnához hasonló matracokat. A legtöbb szobában az ágyakat magyaros, kalocsai mintás ágytakarók díszítik. A fürdőszoba berendezése kiemelkedően exkluzív, modern zuhanyzóval, illetve fürdőkáddal, ahonnan szintén csodás kilátás nyílik a városra. A Sofitel kizárólag Franciaországban gyártott piperetermékeket helyez ki a fürdőszobákban. A szobához közel található egy társalkodó terem, ahol kávézásra, étkezésre van lehetőség. Az elnöki lakosztály ára 1000 euró egy éjszakára, ami körülbelül 350 ezer forintnak felel meg. Igen, az anyagiakra is rákérdeztünk.

A normál szobák jóval kisebbek, mint az elnöki lakosztály szobái. Ezekben egy előtér, egy háló és egy fürdőszoba található, de a berendezésük nem sokban különbözik. Minden szoba rendelkezik televízióval, internetkapcsolattal, légkondicionálóval, telefonnal és minibárral. A szobák nyitott folyosóról nyílnak, melynek egyik oldaláról belátható a hotel előtere.

Megkérdeztem azt is, hogy mi van akkor, ha egy vendég a szobában hagyja valamilyen tárgyát. Mondták, hogy gyakran előfordul ilyen, főleg ékszert szoktak, ami a fürdőben vagy az ágy mellett hever. Volt, hogy már Swarovski karkötőt is találtak egy szobában, mesélte a hölgy, aki körbevezetett és észrevette, hogy én is ilyet viselek, innen jutott eszébe a történet. Legalább tudom, hogy hol keressem, ha én is lehagynám. A recepción adják le a takarítók, ahol értesítik a vendégeket erről.

Rendelkezik a szálloda egyéb szolgáltatásokkal is?

A földszinten találjuk meg a spa részleget, ahol masszázs, szauna, és úszómedence várja a kényeztetésre, kikapcsolódásra vágyókat. Illetve különböző kozmetikai termékek is kiállításra kerültek. Ingyen ital fogyasztható a vendégeknek. Úgyhogy igen, rendelkezik.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne éhezzünk?

A szálloda saját étteremmel rendelkezik. A földszinten található a Paris Budapest Restaurant. Nevéből adódóan itt is megjelenik a francia elegancia, illetve gasztronómia, amely ötvöződik a magyar hagyományokkal.  Mind magyar, mind francia ételek megtalálhatóak rendkívüli borkínálattal. Az étterem látványkonyhával rendelkezik ami még inkább vonzza az idelátogatókat, ahol nem csak a szállodai vendégei élvezhetik a fogásokat. Nyáron nyitott terasz is rendelkezésre áll az itt étkezők számára. Az étterem étlapja is különleges, egyedi tervezésű, melyet egy ott dolgozó készített. Az F&B bemutatása során szintén megemlítésre kerül az éttermi részleg. Az ételekről beszélve eléggé megjött az étvágyam, úgyhogy  a látogatás után be is ültünk egyik barátnőmmel egy közeli étterembe, ahol kicsit pénztárca barátiabb árak fogadtak minket, nem is csoda, mert nem egy 5 csillagos hotelben volt a helyszín.

Mi adhat többet, mint más szállodák?

Egy kedves ott dolgozó hölgyet, aki jelenleg az étterem vezetője, megkérdeztünk, hogy náluk milyen szempont alapján veszik fel a dolgozókat, mik azok a tulajdonságok, amik számítanak. Kell-e valamilyen végzettség, nyelvvizsga? A válasza az volt, hogy természetesen a nyelvtudás elengedhetetlen, hiszen sok a külföldi vendég, akikkel nincs lehetőség magyar kommunikációra, de az alázatosság, motiváltság az, ami igazán számít, ha szeretnénk helyet kapni a szálloda életében. Hiszen a személyzet tesz hozzá, hogy a vendégnek a szállodában való tartózkodás még nagyobb élmény legyen.