Tudnivalók a motoros jogosítvány megszerzéséről

Mivel az autó és a motor jogosítványok megszerzésének feltételei nem megegyezők, így fontosnak ítéltem, hogy összefoglaljam a motoros jogosítvánnyal kapcsolatos összes szükséges információt.

Hányféle motoros jogosítvány létezik?

Összesen négy:

  1. AM: segédmotoros kerékpár 50 cm3-ig. Ez a típus 14 éves kortól már megszerezhető.
  2. A1: motorkerékpár 125 cm3-ig, 11 kW-os teljesítményig. Ez a típus 16 éves kortól megszerezhető.
  3. A2: motorkerékpár 35 kW-os teljesítményig (ez nagyjából 48 lóerőt jelent). Ez a típus 18 éves kortól megszerezhető.4.
  4. A: korlátlan, ahol teljesítmény korlátozás. Ezt a típusú jogosítvány viszont csak 24 éves kortól megszerezhető.

Ha még soha nem ültem motoron, de elmúltam 24 éves, kezdhetek nagyobb teljesítménnyel?

Ilyen esetben azt javaslom, ha még nincs motoros tapasztalatod, ne egyből a legnagyobb teljesítményűvel kezd. Ismerkedj a határaiddal, a balesetek elkerülése végett jobb, ha lépésről-lépésre váltasz egyre nagyobb motorokra.

Milyen lépései vannak a jogosítvány megszerzésének?

Első lépés: Jelentkezz az elméleti tanfolyamra!

Jelentkezz a tanfolyamra és készülj fel a KRESZ vizsgára. A legtöbb motoros iskola már ad lehetőséget arra, hogy online tanfolyamon keresztül tulajdonítsd el az elméleti alapokat. Ennek köszönhetően akár otthonról is elvégezheted a tanfolyamot, aminek megkezdését követően 9 hónapon belül jelentkezned kell a vizsgára is. Az ezt követő 12 hónapon belül pedig le is kell a vizsgát tenned, különben meg kell ismételned az egészet!

Második lépés: KRESZ vizsga

Ha kész vagy a tanfolyammal, a következő lépés a KRESZ teszt. Ha sikeresen vizsgázol, az ezt követő 2 éven belül le kell tenned a forgalmi vizsgát, különben a teljes tanfolyamot kell újra kezdeni.

Harmadik lépés: A gyakorlati rész

A járműkezelési gyakorlat, azaz a rutin során nem csak a motor használatával ismerkedhetsz meg a gyakorlópályán, hanem a műszaki vizsgával kapcsolatos tudnivalókkal is. A vizsga majd egy közösen kiválasztott időpontban történik, a motort az iskola biztosítja hozzá

Negyedik lépés: Forgalmi vizsga

A végső lépés a forgalmi vizsga, aminek során meg kell tanulnod, hogyan közlekedj biztonságosan a motoroddal városi és országúti forgalomban.

Ötödik lépés: Vedd át a jogosítványod

Hogyha a forgalmi vizsgát sikeresen teljesítetted, minimum három napnak kell eltelnie, hogy átvehesd az elkészült jogosítványodat egy okmányirodában vagy kormányablakban. Ehhez személyigazolvány, lakcímkártya, orvosi alkalmassági igazolás bemutatása szükséges.

Hatodik lépés: Elsősegély tanfolyam

Az elsősegély tanfolyam és a sikeres elsősegély vizsga is alapfeltétele a jogosítványnak. Érdemes még a forgalmi vizsga előtt túl lenni rajta!

Összességében mennyibe kerül a vizsgák és a tanfolyamok?

Önmagában a tanfolyamok és a vizsgák átlagban 100.000 – 130.000 forintos kiadást jelentenek, de érdemes a pontos árakról az iskoláknál érdeklődnöd.

Kresz tanfolyamra minden esetben jelentkezni kell?

Nem. Kategóriaváltás esetén (például, ha A1-ről A2-re váltasz), illetve, ha az előző jogosítványod nem régebbi, mint 2 év, akkor nem kell se tanfolyamra se vizsgára jelentkezned.

Mindegy, hogy mikor jelentkezem a KRESZ tanfolyamra?

Magyarországon van egy rendelet, ami szabályozza, hogy március és december között szünetel a gyakorlati vizsgáztatás és a vizsgára való felkészítés. A gyakorlathoz addig kell várni, míg nem lesz elég tiszta az idő. Ezért gondold át, mikor jelentkezel, hiszen ha rosszul döntesz, lehet, hogy hónapokat kell várnod a KRESZ vizsga és a gyakorlat között!

Milyen felszerelésre van szükségem a motorozáshoz?

A motorozáshoz a következő darabok elengethetelenek:

  • zárt, magas szárú cipő
  • bukósisak
  • protektorokkal rendelkező motoros dzseki
  • motoros kesztyű
  • térdvédő

Friss jogosítvány esetén pedig töltsd le és váltsd be az alábbi kuponokat a SHOX üzlethálózat boltjaiban bárhol az országban, így kedvezményesen juthatsz hozzá első motorosfelszerelésedhez!