Babakocsi vásárlás – társ egy gyermekkoron át

Egy előző cikkemben írtam már a kíváncsi gyerekekről, de most a szülők oldaláról megválaszolandó fontos kérdésről szeretnék írni nektek. Néha bele sem gondol az ember, mennyire sok kérdés merülhet fel a friss szülőkben. Mikor eszik a bab? Mikor alszik? Mit szabad, és mit nem? Természetesen ezek nagy részére választ kap az orvostól, védőnőtől, tapasztaltabb anyukáktól. Persze vannak azok a kérdések, amikre a válasz már nem olyan egyértelmű. Melyik pelenkát használjuk? Melyik babatáp a legjobb? És még sorolhatnám tovább, az összes bababútort, vagy akár kenőcsöt sorra véve.

Hogyan válasszunk babakocsit?

A babakocsi választás szerintem a kiságyak mellett az egyik legfontosabb kérdés a bútorokat és kellékeket illetően. A kádak viszonylag ugyanolyanok, a többi cikkből pedig nem nehéz újat szerezni. Ha nem tetszik egy pelenka, vagy tápszer, másnap már újat vehetünk, nem bukunk rajta sokat. A kiságyakat és a babakocsikat viszont sokkal körültekintőbben kell kiválasztanunk, hiszen – jó eséllyel – még évekig használni fogjuk őket, és lehetőleg ugyanazt a darabot, mint a legelején.

Babakocsi vásárlásnál az elsődleges lépés az lenne, hogy meghatározzuk, mit várunk a babakocsitól.
Ha tudjuk, hogy úgyis mindenhova autóval fogunk menni, és a kicsit maximum a játszótérig toljuk el, akkor nem kell olyan nagy hangsúlyt fektetni rá, hogy a babakocsi minél könnyebb legyen és szállítható. Persze én amondó vagyok, azért a legjobbak mégiscsak azok a babakocsik, amiket egyszerűen, könnyen össze lehet csukni, szállíthatóak, és könnyűek, így nem kell szenvedni, ha az ember tömegközlekedésre adja a fejét.
A legfontosabb, hogy a kicsi kényelmesen fekhessen akkor is, ha hosszú útra indulunk. Vannak olyan kocsik, amelyekben például kókuszrost van a mózeskosárban, ezzel maximális kényelmet biztosítva a gyereknek. Én az olyan modelleket kedvelem, amikben cserélhető részek vannak, azaz mózeskosár, sportülés és autós ülés is jár hozzájuk, így nem kell három különböző dolgot vennünk, elég csak egyet.
Fontos, hogy összecsukható legyen, könnyű legyen a váza, szűrje az UV sugarakat, a textilek pedig antiallergén anyagból legyenek, ha nem muszáj, ne tegyük ki veszélynek a kicsit. A legjobb, ha a kocsi vízlepergető réteggel van bevonva, de amennyiben ez nem tartozék sincs nagy probléma, mivel vannak esőtől védő felszerelések is babakocsikra. Jó, ha a kocsi légáteresztő, így nem lesz olyan meleg benne a nyári hőségben sem.
A kerekek is fontosak, hiszen az a legjobb, ha a kocsit könnyen és simán lehet tolni, így például nem ébresztjük fel feleslegesen a kicsit, ha áttoljuk egy padkán, és persze nem hátrány, ha könnyen irányítható és kezelhető a nagy kerekek miatt.
Jó, ha van benne bevásárlókosár, esetleg pelenkázó táska. A fék manapság már alapvető tartozék, így nem kell aggódnunk, hogy a kocsi nélkülünk indul útnak. A biztonsági övre is figyelni kell, hogy a gyermek nehogy úgy döntsön, meglóg, ha kicsit nagyobb lesz. Egy jó öv megakadályozza azt is, hogy a ficánkolásban kiessen.
Babakocsit nyilván nem egyszerű választani, még ezen információk birtokában sem. A BabaVerda áruház oldalán láttam, hogy a döntést például videókkal is elősegítik, hiszen ahogy bemutatják a babakocsit, és hogy hogyan kell összecsukni őket, sokkal jobban átlátjuk, hogy mégis mi lenne ideálisabb a számunkra. Természetesen minden modellnél ki van listázva, hogy mit tartalmaz, rengeteg ábra, kép és magyarázat segít nekünk benne, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk meg, ha esetleg online szeretnénk vásárolni, de ha személyesen mennénk be vásárolni, akkor sincsen gond, hiszen a csepeli üzletükben egy profi csapat segíti a választást, prémium minőségű modelljeik pedig igyekeznek minden felmerülő igényünket kielégíteni.

Persze, ha a csemeténk nagyobb, és csak éppen babakocsit szeretnénk váltani, mert a régi tönkrement, vagy már nem megfelelő, akkor egyszerűbb a választás, csak egy sport babakocsit kell vennünk, mózeskosarak nélkül, ilyenkor a matrac sem fontos, csak hogy kényelmes szögben ülhessen a gyerek a kocsiban, illetve, hogy ne essen ki. Persze a már leírt UV, és eső védelem ez esetben is ugyanolyan fontos.

Két kis gyerek egy kocsiban

Amennyiben a két gyermekünk születése között nem telik el sok idő, ajánlatos a testvér babakocsik között nézelődni. Nagyon nehéz két hasonló korú apró gyerekkel bárhova is elmenni, de nem mindig lehetséges, hogyha dolgunk van, másra hagyjuk őket. A legegyszerűbb ilyenkor testvér babakocsit venni. Az ilyen modelleknél ugyanazt a minőséget és színvonalat kapjuk, mint a már bemutatott kocsiknál. Ugyanúgy vehetünk 3 az 1-ben kocsikat, mózeskosárral, sportülőkével és autós üléssel egyben, minden az előbb említett extrával és állítható funkcióval, csak annyi a más, hogy ilyenkor nem egyet kapunk mindenből, hanem kettőt, mivel ugye két gyereknek kell.
Ugyanolyan könnyített vázzal, fékkel, és állítható tartozékokkal is megvásárolhatóak ezek a modellek, és nagyon meg is tudják könnyíteni a dolgunkat, mivel nem kell kimatekoznunk, hogyan vigyük egyszerre a két gyereket bárhova is, csak beültetjük őket egymás mellé. Persze ezekkel a modellekkel a méretük miatt nehezebb közlekedni, de még így is könnyebb, mintha két babakocsink lenne, vagy a babakocsiban ülő, és a mellette szaladgáló gyerekre is figyelni kellene. Ráadásul az idősebb testvért, ha kifárad, akkor sem kell cipelni, miközben a kisebbet toljuk.
Minden kétgyerekes anyának ajánlom a testvér babakocsikat, nagy segítség már akkor is, ha az ember csak a boltba, vagy a játszótérre próbál eljutni két csemetével. Mondhatni, kötelező darab.

Babakocsi vásárlásnál tehát sok szempont van, amire figyelni kell, de ha figyelmesen, körültekintően választ az ember egy szakértő csapattól, minőségben is első kocsikat, akkor elég egyet vennie, ami végig jó szolgálatot fog tenni.