Fontos kérdés az alkoholisták rehabilitációja, nem szabad mellőzni

Régen, még az internet hőskorában a fórumozás, illetve a különböző kérdés-válasz oldalak nagyon népszerűek voltak, már csak azért is, mert annyi vicces baromságot lehetett rajtuk találni. A mai napig elő-előbukkannak olyan összeállítások, amikben tucatszám vannak összeszedve ezek az idiótábbnál idiótább kérdések és válaszok, számos alkalommal viszont mind a kérdezők, mind pedig a válaszadók komolyan vették a diskurzust. Egyébként ha a mai kölyköknek már ott van a Reddit és a hasonló helyek, azért mi, vénebb rókák még megmaradtunk a jól megszokott portáloknál, weboldalaknál. Például nem olyan régen rákerestem egy témára, ugyanis nagyon elkezdett érdekelni az alkoholisták rehabilitációja. Baráti vonatkozása van a dolognak, egy olyan ember indult el a lejtőn, akit kicsi gyerekkorom óta ismerek és szeretek, és nem akarom, hogy menthetetlenül eldurvuljon a dolog, így elhatároztam, hogy valami megoldást találok rá. Felkerestem hát az egyik régi, népszerű fórumot abban a reményben, hogy erről is beszélgetnek az emberek. Mit adnak az égiek, ráhibáztam!

Mivel Magyarország a kétmillió alkoholista hazája, így nem csoda, ha sokakat foglalkoztat a téma. Ha a népesség egyötöde küzd ezzel a gonddal, az gyakorlatilag majdnem minden egyes embert személyesen érint, sőt, sokakat többszörösen is. De a néptudat még mindig az igénytelen, lecsúszott ember képét társítja az alkoholistához, holott ennél sokkal enyhébb esetek is már orvosi ügynek számítanának. De amíg nem vagyunk hajlandóak ezzel foglalkozni, amíg sikknek számít az önpusztítás, addig az érdemi változás még nemigen dörömböl az ajtón. Ha nincs komolyan véve egy ennyire komoly népbetegség, akkor miért várjuk bárkitől is, hogy tényleges megoldással álljon elő? Ezen a fórumon is volt erre vonatkozó topic, és ahogy vártam, több ezer hozzászólás között lehetett válogatni. Rengetegen osztottak meg tragikusabbnál tragikusabb sztorikat az életükről, illetve sokan fűzték hozzá a magukét komolyabb-komolytalanabb hangvételben. Sajnos számos olyan vélemény kapott hangot, ami akár még az erőszakig is elmegy, ha a leszoktatásról van szó, ám ha valamit, akkor ezt nem ajánlja egyetlen szakértő sem.

alkoholisták rehabilitációja

Ellenben voltak hasznos hozzászólások is, bár a legtöbben a szokásos, fél évet felölelő elvonókúrát emlegették. Nem is értem egyébként, hogy hogyan lehet bárkitől is elvárni egy 6 hónapos elvonulást! Aki nem olyan gazdag, hogy nem jelent neki gondot egy ilyen hosszú kiesés, annak persze lelke rajta, de a legtöbben képtelenek lennének egy ilyet kivitelezni. Tudjuk, hogy az alkoholisták rehabilitációja egy hosszú és kínkeserves folyamat, de azért ez a tradicionális módszer már több, mint idejétmúlt. Volt viszont egy oldal, amit páran ajánlottak, és ami nagyon megragadta a figyelmemet. Ez a felepulok.hu volt, és jó pár ajánlás érkezett rá, miszerint itt összesen egyetlen hónapig tart az aktív kezelés, utána pedig a rendszeres ellenőrzés és utómunkálatok mellett lehet folytatni az életet. Ez máris sokkal szimpatikusabb, mint a féléves teljes elzárás, lényegesen emberbarátibb. Igaz, hogy ez az addiktológiai magánintézet nem dolgozik olcsón, de ha valami jó, az jó, és annak meg kell fizetni az árát. Ha nem működne a dolog, akkor fel tudnának mutatni 75%-os sikerrátát? Nem valószínű. Szóval amit a fórumon olvastam róla, az több volt, mint szimpatikus, plusz a saját szememmel is elolvashattam mindent, amit csak akartam, így nem volt más hátra, mint továbbítani ezt a barátom családja felé.

Ugyan személyesen nem voltam jelen, mikor megbeszélték vele a dolgot, de úgy hallottam, nem adta magát túl könnyen. Le kellett zajlania némi vitának ahhoz, hogy végül igent mondjon rá, bár ezen nem vagyok meglepve. Mindig is makacs ember volt, aki nagyon nehezen ismerte be a hibáit, miért változott volna hát meg élete közepére? Így viszont már fel tudták venni a kapcsolatot ezzel a klinikával, és meg tudtak beszélni egy személyes konzultációt, illetve állapotfelmérést. A barátom feleségének lelkére kötöttem, hogy mindenképpen szóljon, ha történik előrelépés, hiszen én is szívemen viselem a dolgok alakulását. Nagyon remélem, hogy hamarosan jó hírekről számolhatok itt be, annak örülnék a legjobban. Ha ezeknek a szakembereknek az alkoholisták rehabilitációja a küldetésük, akkor a barátommal igen kemény fába vágják a fejszéjüket, de amíg reggelente felkel a Nap, addig mindig van esély a javulásra.