Megéri-e értékbecslőt fogadni?

Sokszor találkoztam már ezzel a kérdéssel a különböző portálokon, ahol az emberek választ szeretnének kapni arra, amivel nincsenek tisztában. Számomra elég egyértelmű a válasz, és korábban azt gondoltam, hogy mások is így vannak vele, de ezek szerint tévedtem. Pontosan ezért gondoltam azt, hogy ahelyett, hogy minden kérdésre külön-külön válaszolnék, inkább írok egy ilyen cikket a témáról, hogy mindenki, akinek kérdése van ezzel kapcsolatban legalább az alapvető tudnivalókkal tisztába legyen.

Mint mondtam, bennem meg sem fogalmazódott ez a kérdés, ezért elsőként nézzük, miért lehet, hogy mások mégis feltették. Arra jutottam, hogy valószínűleg a problémát az értékbecslés díja okozza, ami ugyan nem sok, de persze az ember többsége arra törekszik, hogy feleslegesen ezt a keveset se kelljen kifizetnie. És itt jön be a másik problémaforrás, a hasznosság. Sokan nem igazán vannak tisztában az értékbecslés áldásos hatásaival, ezért nem is igazán tudják megítélni annak hasznosságát. Márpedig, ha valamit nem tartunk fontosnak, akkor azért miért adnánk ki akár egy fillért is, nem igaz? Az árak egyértelműek, szerintem egyáltalán nem drágák, de nyilván mindenki utána tud járni, hogy egy-egy cég mennyit kér egy munkáért, ezt érdemesebb inkább az általunk választott cégnél megnézni, ezért aztán nem is mennék bele ennél jobban.

Nézzük inkább a hasznosságot. Alapvetően két szituáció van, amikor értékbecslőre lehet szükségünk. Az egyik, amikor el szeretnénk adni valamit, a másik, amikor vásárolni szeretetnénk. Itt szeretném megjegyezni, hogy az értékbecslők nem csak ingatlanokkal foglalkoznak. Másik közismertebb foglalkozási területik a műtárgyak értékének a meghatározás, de ennél sokkal kevésbé ismert folyamatoknál is szóba kerülhetnek. Amikor például pályázatot szeretnénk nyerni egy értékbecslő képes meghatározni a pályázati munkánk értékét, ami nagyban segíthet, hogy megnyerjük a kiírást. Amikor meg szeretnénk venni, vagy eladni egy céget, akkor is az értékbecslő lesz az a szakember, aki megállapítja nekünk az adott vállalat piaci értékét. Csődeljárás során szintén ilyen szakértőket kell keresnünk. Még peres eljárások megelőzésénél is asszisztálnak időnként. A kártérítés gyanánt felajánlott értéknek a valós árát tudják megmondani, hogy mind a két fél elégedett legyen. Sok más esetben is szóba jöhet még egy ilyen közreműködés, én csak a leggyakoribbakat említettem most, de azt hiszem, hogy az ingatlan biznisz az ahol leginkább jelen van ez a szakma.

Tehát nem csak az ingatlanok eladására és vételére vonatkozik, amit leírok, hanem általánosságban mindenre, amihez köze lehet egy értékbecslőnek. Nézzük először az eladói oldalt. Ilyenkor az általunk eladni kívánt portékának kell tudnunk a valós értékét. Ennek több oka is van. A legkézenfekvőbb az, hogy nem szeretnénk áron alul eladni a tulajdonunkat. Ezen felül nyilván az is fontos, hogy minél előbb pénzt csináljunk, vagyis az a jó, ha minél előbb túl tudunk adni értékünkön. Adott esetben hirdetési költséggel is számolnunk kell, ami szintén az üzlet minél előbbi végbemenetelét sürgeti. Márpedig, ha túlárazzuk a kínálatunkat, akkor valószínűleg jó ideig nem találunk majd vevőt, ráadásul egy idő után kénytelenek leszünk csökkenteni az árat, mire oda nem jutunk, hogy a valós értéken kell eladnunk. Ezzel szemben, ha szakértő segítségét kérjük, már a legelején tisztában leszünk eladni kíván értékünk árával, így a megfelelő pénzt kérhetjük érte, vagyis valószínűleg előbb túl tudunk majd adni rajta, kényelmesebb, és kevesebb a hirdetési költség is.

A vásárlás kicsit egyszerűbb. Itt szimplán az a célunk, hogy lehetőleg ne fizessünk többet valaminek az értékénél. Sajnos néha olyasmit is kénytelenek vagyunk vásárolni, amihez nem értünk annyira, ilyenkor pedig szükséges egy szakember, hogy megállapítsa a pontos értéket, amit mi laikusként nem tudunk. Ez akár milliós veszteségektől kímélhet meg minket. Emellett annyira nem is tűnik drágának az a pár tízezer forint, amennyibe mind ez a segítség kerül.

Ezek után már csak a megbízhatóság kérdés. Azonban itt sem kell semmitől tartanunk. Normál esetben az értékbecslő munkáját egy igazságügyi szakértő is ellenőrzi majd, így nem kell csalástól tartanunk. Azonban, ha mégsem vagyunk elégedettek sok cég, akkor is visszaadja a pénzünket, érdemes hát olyan partnert keresni, akik erre is adnak 100%-os pénz-visszafizetési garanciát. Így biztos nem kockáztatunk az égvilágon semmit.

Ezek után azt hiszem, hogy egyértelműen érdemes minden komoly értékű dolog adás-vételénél értékbecslő kolléga segítségét kérni, hogy elkerüljük egy-egy rossz döntés meghozatalát és ezzel súlyos összegek elvesztését.