Hol kössek lakásbiztosítást?

Ha a családomról van szó, az minden pénzt megér nekem, hogy biztonságban tudhassam őket. Nem szeretem a bizonytalan helyzeteket, nyilván senki sem, hiszen nagyon stresszes az, amikor fogalmad sincs róla, mi fog történni jövő héten, vagy ami rosszabb akár holnap vagy a következő órában.

Sajnos egy hasonló helyzetbe kerültünk, amikor nemrég beázás történt az otthonunkban. Egy viharos időszak után történt, amikor egy hétig szó szerint minden nap esett az eső, mintha dézsából öntenék. Nem bírta a tetőszerkezet, és több helyen elkezdett beszivárogni a házba a víz. Mivel ez az egész télen történt, ezért nagyon veszélyes volt az egész. A gyermekeim még kicsik, 6 és 8 évesek, és nagyon féltem, hogy mi történhet, ha a lucskos, párás szobában kell eltölteniük huzamosabb időt.

Átmenetileg ezért elküldtem őket a nagyszülőkhöz vidékre, ahonnan viszont nagyon nehéz volt számukra bejárni a városban lévő iskolájukba. Embert próbáló időszak elé néztünk a férjemmel és az egész családdal.

Több szobában is szivárgott a víz, elég nagy kár keletkezett. Egyértelmű volt, hogy nem csak a szigetelést kell újra megcsinálni, de újra kell rakatni a tetőt is, és persze meszelni festeni mindenhol. Ez pedig egy vagyon… A férjem elmesélte az egész sztorit egy barátjának, aki azt javasolta, nézzük meg a lakásbiztosításunkat, hogy mennyi és milyen támogatásra vagyunk jogosultak. Nagyon jó, hogy emlékeztetett minket, mi ugyanis nagyon elcsigázottak voltunk az összes probléma, a gyerekek, a kiadások miatt.

Szerencsére kiderült, hogy a szerződésünk ad lakásbiztosítást beázásra is. A férjem barátja ezenkívül javasolt egy honlapot is, ahol adott esetben újra tudjuk kötni a lakásbiztosításunkat egy másikra. Körülbelül úgy működik ez, mint az autóbiztosításnál is: ugyanúgy 30 nappal az évforduló előttig lehet igényelni a dolgot, egy felmondó nyilatkozat segítségével, amin szerepelnek a személyes adatok, a szerződés vagy a kötvény száma és a biztosító neve. Persze kell róla igazolást kérni, hogy mindenféleképpen legyen papír erről az ügyletről. Ha túlfizetésben van az ember, akkor sem kell aggódni, csak mindenképpen írásban kell kérni az összeg visszatérítését.

Ami nagyon tetszett nekem, hogy a PannonSafe (a honlap amit a férjem barátja ajánlott) azt ígéri, hogy amennyiben az online lakásbiztosítás kalkulátoruk segítségével kötünk új biztosítást, akkor elintézik helyettünk az előző szerződésünk felbontását! Ez nagyszerű, és nagyon nagy segítség szerintem, amikor éppen elég az a stressz is, hogy olyan új szerződést köthessen az ember, ami tényleg jó lesz és valóban biztonságot nyújt – mégsem egy vagyonért cserébe.

Ebben nagyon jó a PannonSafe, a pénzügyi szakértőik az ország összes biztosítói ajánlatát összehasonlítják, és ezek alapján ajánlanak nekünk is egy testre szabottat.

Szerencsére a beázást sikerült letudnunk, és most már tudjuk, mennyire fontos, hogy a lakásbiztosítás beázás esetére is védjen minket és az otthonunkat. A kalkulátort nézegetve valószínűleg a besurranásra, lopásra is ki fogjuk terjeszteni jövőre a biztosításunkat. Sosem lehet tudni! Ez az egész beázásos történet több, mint egy hónapot vett el az életünkből: ennyi ideig tartott, amíg minden szakembert összegyűjtöttünk és a biztosítónk is fizetett, illetve elkészültek a munkálatok.

A példámból tanulva nagyon ajánlom nektek is, hogy jól nézzétek át a szerződéseiteket, és ne hagyjatok olyan hézagot bennük, ami a ti életmódotok miatt fontos lehet az otthonotok (vagy bármi más!) biztosítása szempontjából. A biztonság az első.