Mindent a gázpalackokról

Van egy furának mondható hobbim. Imádom olvasgatni a gyakorikérdések.hu-t. Akár órákat is el tudok azzal tölteni, hogy a különböző kérdések és válaszok között kutatok, olvasgatom őket. Egyrészt azért, amiért sokan mások is: a rengeteg butaságok miatt, ami ott előfordul, szerintem némelyikek nagyon viccesek. Szól a mondás, hogy hülye kérdésre csak hülye válasz van, na, itt ez hatványozottan igaz. A másik ok pedig a kíváncsiság. Hogy mik azok a komolyabb dolgok, amik foglalkoztatnak embereket és azokra milyen válasz, megoldás érkezik. Nem viccelek, sokat lehet tanulni ezekből, és érdekes látni a néplélek egy bizonyos részét, hogy mi foglalkoztatja az embereket leginkább.

Gondolom, mondanom sem kell, hogy a legkülönfélébb kérdések fordulnak elő, de arra figyeltem fel, hogy mostanában viszonylag sok gázpalackkal kapcsolatos kérdés fordul elő. Olyan kulcsszavak a leggyakoribbak, mint gázpalack eladó árak, meg gázpalack beszerzése, gázpalack csere, de ennél is gyakoribbak az olyan kérdések, amik arra irányulnak, hogy a különböző gázpalackokat mire lehet hasznosítani. Elég különféle válaszokat találtam, de senki sem foglalta egybe, hogy melyik mire jó, így arra gondoltam, ebben a bejegyzésben majd én összeszedem ezeket a tudnivalókat, hogy helyre kerüljenek a dolgok.

Mivel én sem vagyok gázpalack-szakértő, így nekem is utána kellett járnom a dolgoknak. Örültem neki, mert szeretek az internet bugyraiban kutakodni. Rá is kerestem a neten a gázpalackokra, és a leghasznosabb oldal, amit a témában találtam, ez volt. Itt nagyon szépen össze van szedve, hogy melyik mire jó, így nekem már nem volt több dolgom annál, mint a saját szavaimmal összeszedni a tudnivalókat.

Nyolc fajta gázpalackról esik itt szó, ezeket fogom most bemutatni lista-szerűen.

Acetilén palack

Az acetilén gázt leginkább lángtisztításhoz, hegesztéshez és vágáshoz használják, ezekhez viszont elengedhetetlen.

Argon palack

Az argon a legjobb védőgáz, mert nem lép reakcióba más vegyületekkel. Ezen remek tulajdonságának hála, használható például ívhegesztésnél és kohászatnál, mert nem lép kapcsolatba a felhevített fémekkel sem. Használják ezen kívül még búvárkodáshoz, fénycsövekben, de még az élelmiszeriparban is.

CO2 palack

A szén-dioxidot szerintem senkinek nem kell bemutatnom, az egyik legismertebb gázról van szó. Mélyhűtésre, hegesztéshez, és az élelmiszeriparban is használják. Továbbá a sörcsapoláshoz is elengedhetetlen a CO2 gázpalack.

Corgon palack

Hegesztési munkálatokhoz a corgon gázkeverék a leghatékonyabb megoldás. Bármiféle lemezvastagságú, gyengén ötvözött vagy simán ötvözetlen acél hegesztéséhez kiváló.

Hélium palack

A héliumnak rengeteg felhasználási területe van, ezek közül kiemelném az atomreaktorokat és a kórházakat. És persze ki nem felejteném a sorból a mindenki által jól ismert, héliummal töltött mókás léggömböket.

Nitrogén palack

A nitrogén egy nem éghető, nem mérgező, stabil gáz, és e tulajdonságai miatt rengeteg helyen felhasználható. Tűzveszélyes folyadékoknál biztonsági funkciója van, de használják élelmiszerek frissességének megőrzésére és áramkörök gyártásánál megkerülhetetlen a használata. Elég sokszínű gázról van tehát szó.

Oxigén palack

Ha gázpalackra gondolunk, valószínűleg sokunknak először az oxigénpalackok jutnak eszünkbe összekapcsolva egy búvár képével. De nem csak a búvárkodáshoz elengedhetetlen ez a fajta gázpalack, hanem a kórházaknak is állandó kelléke, valamint az acélgyártáshoz is szükséges.

PB gázpalack

Ezt a fajta gázpalackokat elsősorban jó fűtőértéke miatt fűtéshez, grillezéshez, sütéshez használják, de a tetőszigeteléshez is szükséges, valamint targonca üzemeltetésére is alkalmas a PB gáz.

Nos, ez volt a 8 alap palack, amit be akartam Nektek mutatni, remélem segítettem vele, vagy csak új, hasznos tudásra tettetek szert bejegyzésem elolvasásával.

Az oldal amúgy, ahonnan ezeket az infókat összeszedtem, a gázpalackfutár pont com nem csak egy ilyen ismeretterjesztő oldal, hanem ezeknek a gázpalackoknak az árusításával is foglalkoznak. Ráadásul nem kell a kért gázpalackért a vevőnek órákig autóznia és sorban állnia, ezáltal értékes időt elvesztegetve, hanem, ahogy olvastam a honlapon, ők házhoz szállítják a kért időpontra a vásárlónak, meglehetősen baráti áron. Szerintem hihetetlenül jó, vevő-központú gondolkodás és megoldás, ezért ajánlom mindenkinek, akinek hirtelen elfogyna, és SOS gázpalackra lenne szüksége.