Egy új technológia tulajdonságai, van buktatója is?

Amikor valami új termék kerül a piacra, vagy új szolgáltatás, folyton csak azt szokták szajkózni, hogy mennyire jó, hasznos, olcsó, és hatékony a piacon kapható többi hasonló dologgal ellentétben. Ritka az, hogy az ilyen termékek, vagy szolgáltatások maguk teszik fel a kérdést, milyen hátrányai lehetnek az általuk kínált dolognak? Jobb esetben a legvonzóbb ajánlatoknál is felmerül az emberben kérdések tömkelege. Oké, hogy ez egy jó dolog, de akkor eddig miért nem csinálta meg valaki más? Mi benne a buktató? Felkészültek a gyártók arra is, amit számos egyéb cég nem tesz meg, miszerint a saját kritikusa is lesz? Ez természetesen függ attól is, hogy az adott dolog, amit kínálnak mennyire jó konstrukció.

Hiszen ha egy teljesen felesleges műanyag, értelmetlen lököttséget próbálunk eladni, akkor nehéz lesz nem belekötni a dologba. Megint más, ha egy autóról van szó, és megint más a helyzet mondjuk új fűtéstechnológiák terén. Vegyük az elektromos padlófűtés hátrányait. Amellett, hogy olcsóbb, mint a gáz alapú fűtésrendszer, sok év garanciát adnak rá, könnyen lehet vele nagyobb tereket is befűteni, és még sorolhatnám az előnyeit, de mikor szembesül először az ember egy ilyen megoldás hátrányaival?

Elsősorban akkor, ha valamilyen oknál fogva mégsem lehet beszerelni magát a padlófűtést. Igazából ez lehet egy ilyen üzletnek a legnagyobb buktatója, ez az elektromos padlófűtés hátránya. Vagy mégsem? Akkor jó egy üzlet, illetve egy technológia, ha van eléggé rugalmas, ilyenek ezek a fűtőszálak is. Ha úgy adódik, hogy nem tudjuk valamilyen oknál fogva a padlóba beszerelni ezt a konstrukciót, akkor lehetőségünk adódik az egyéb falfelületek kihasználására, lehet mennyezeti vagy falfűtést is szereltetni. Szerintem így kell kitalálni egy terméket. Ne csak egy adott fajta felhasználási módja legyen, a felmerülő lehetséges hátrányoknak a megoldását is építsük bele a termék tulajdonságai közé!

elektromos padlófűtés hátrányai

Még valami felmerülhet kérdésként. Ez a módszer arra épül, hogy eltakarjuk magát a fűtési rendszert, nincsen szem előtt, és ugyan sok év garanciát adnak rá, de ha mégis meghibásodás történik, akkor az egész falat/mennyezetet/padlót fel kell bontani? Szerencsére ennek a lehetséges hátránynak a kiküszöbölésére is kitaláltak valamit. Szabvány szerelési rajz alapján dolgozik minden szakember, aki ilyen rendszert telepít, így az általános bekötési rajz révén könnyen meg lehet találni a hibát, és nem kell az egész burkolatot felbontani a karbantartáshoz. Ha előre gondolkodik az ember, akkor a lehetséges hátrányok azok amik inspirálhatják egy termék tökéletesítését.

 Amennyiben felkeltette az érdeklődésed az ilyen konstrukció, akkor itt találhatsz részletesebb leírást róla.