A testvérem egy meglepő kérdést tett fel nekem

A testvéremmel nagyon szoros a viszonyom. Mindent megbeszélünk egymással, mindenben kikérjük egymás véleményét. A munka és a család miatt nem tudunk már olyan sokat találkozni, mint régebben, de minden héten összefutunk, csütörtökön este. Ez a mi közös esténk. A legutóbbi csütörtökön a testvérem egy meglepő kérdéssel állt elő. Megkérdezte, hogy hallottam-e a lakossági napelem pályázat lehetőségről. Ez a téma, azért lepett meg, mert ő mindig csak komolytalan topikokat dob be, nem szeret beszélni a komoly dolgokról. Emiatt is a találkozóink rendszerint hangos kacajba szoktak fulladni, míg a jelentős témák fölött átsiklunk.

A testvérem ki szerette volna kérni a véleményemet a napelem rendszerekről, valamint a lakossági napelem pályázatról. Sajnos nem tudtam sokat hozzáfűzni a témához, ugyanis a támogatásról korábban még sosem hallottam. Ábel, a testvérem megígérte, hogy másnap elküldi azt a linket, ahol utánaolvashatok a dolognak, hogy tudjak neki segíteni a döntésben. Másnap tényleg megkaptam az oldal elérhetőségét, azonban csak tegnap volt időm igazán beleolvasni. Nem halogathattam tovább az olvasgatást, ugyanis ma már ismét találkozok Ábellel.

A pályázat teljes mértékben elnyerte a tetszésemet, nem is értem, hogy a tesóm miért bizonytalankodott. A támogatás által az otthonokat energiahatékonnyá lehet alakítani, ami szerintem egy szuper dolog. A napelem rendszer szerintem egy kiváló befektetésnek számít. Úgy hallottam, hogy nagyjából tíz éven belül megtérül az ára, utána pedig rengeteg hasznot hoz. A napelemek a napsütéses órákban folyamatosan termelik az áramot, sok esetben akár többet is, mint amennyire valóban szükség van. A fölösleges áram a hálózatra töltődik fel, amiért a szolgáltatónak fizetnie kell. Nyilvánvalóan a kevésbé napos, téli hónapokban előfordulhat, hogy nem termelődik elegendő áram, azonban az sem rossz, ha egy minimális villanyszámlát kell a hónap végén kifizetni. A napelem rendszerre én is régóta vágyom, lehet, hogy én is pályázom majd erre a támogatásra. De az biztos, hogy a testvéremet támogatni fogom, este megkérem, hogy még a héten szerezze be a szükséges iratokat.

A „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” elnevezésű pályázat által 0%-os kamatozású hitelt kaphatnak a korszerűsítésre készülő személyek. A keretösszeg 105,2 milliárd forint, tehát elég magas összeg kerül szétosztásra, így nagyobb eséllyel is lehet pályázni. Ennek a pénznek maximum a felét kaphatják meg a társasházak és a lakásszövetkezetek, a maradékból a magyar lakosság energiahatékonysági beruházásait segítik. A hitel 500 ezer és 10 millió forint között mozoghat. Bár én először azt hittem, hogy a pénz csak napelemekre fordítható, de ez nem így van, ugyanis napkollektorokra, hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre, és nyílászárók cseréréjére is költhető. Nem tudom, hogy ezek közül Ábel miket szeretne megvalósítani a házában, de szerintem egyik sem lenne rossz döntés.

A pályázatnak, mint mindennek, nyilvánvalóan vannak feltételei is. Szükség van egy bizonyos tőkére, ugyanis 10% saját forrás nélkül nem lehet nyerni, a futamidő pedig maximum húsz év lehet. Nem aggódok a testvéremért, szerintem simán vissza tudná fizetni a pénzt, még akár hamarabb is. Mindemellett valószínűleg a 10% saját forrással sem lenne problémája, hiszen mindig van félretett pénze.

A weboldalon nem csak a pályázatról, valamint a pályázati feltételekről lehet tájékozódni, hanem a napelemek felszerelésének kritériumairól is. Nem minden házra lehet napelem rendszert rakni, ugyanis számos dolgot figyelembe kell venni. A tetőszerkezetnek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy elbírja a tartószerkezetet és a modulokat, mindemellett még megfelelő tájolásúnak is kell lennie. Továbbá a tető dőlésszöge, az árnyékot nyújtó esetleges épületek, valamint az elektromos rákötési pontok is problémát jelenthetnek. Ezek az információk nem rémisztettek meg, hiszen Ábel háza újépítésű, valamint nincs semmi a közelében, tehát az árnyékkal sem lehet problémája. Az egyedüli gond az elektromos rákötési pontokkal lehet. De igazából akkor sincs minden veszve, ha a tetőszerkezet valamilyen okból kifolyólag nem felelne meg, mivel a földre szerelhető állványrendszer is jó megoldás lehet.

Már várom az estét, hogy megbeszéljük Ábellel a pályázat részleteit. Remélem, hogy ma nem lesz olyan szórakozott, mint szokott, és lehet vele komolyan beszélni. Úgy gondolom, hogy a lakossági napelem pályázat egy kihagyhatatlan lehetőség, amivel élni kell.